kampsuni_pilt

Kudumi hooldus

Käsipesu 30°C (külm)

Kasutage ainult pesuaineid, mis on mõeldud villaste
toodete pesemiseks

Ära hõõru vaid liiguta eset aeglaselt ringi. Ära jäta eset vette
ligunema

Tootest liigse vee välja saamiseks rulli see surudes kuiva rätikusse

Kuivata tasapinnal ning alati vormida kudumit peale pesu

Kuidas pesta kudumit?

Villal on kehatemperatuuri reguleerivad ning isepuhastuvad omadused, ta on hingav ning ei ima lõhnu. Seega ei ole vaja kudumeid liiga tihti pesta. Piisab sellest, kui riputate kudumi paariks tunniks värskesse õhku tuulduma ning värske olek on garanteeritud. 

Kui tunnete, et kudum vajab siiski pesu, siis tuleb kudumit pesta käsitsi külma veega kasutades vaid villapesu geeli. Oluline on mitte kasutada kangeid pesuaineid ja valgendit, kuna need võivad õrna materjali kahjustada. Ärge hõõruge ega väänake kudumit, see võib põhjustada viltimist. 

Meie kudumid kannatavad ka uuemate masinate villapesuprogramme. Kui pesete kudumit masinas, siis pange kudum pesukotti. Jälgige, et vesi oleks maksimaalselt 30 kraadi, pöörded mitte üle 800 ning programm ei oleks liialt pikk. Ideaalne pesuprogramm on kuni 30 minutit.

Kuidas eemaldada plekki?

Kui kudumile tekib plekk, proovige esmalt eemaldada see veega. Kui plekk ei kao, pange niiskele lapile villapesugeeli ning stimuleerige õrnalt. Hoiduge kangematest pesuainetest, need võivad rikkuda kudumi pinda ja värvi.   

Kuidas kuivatada kudumit?

Väga oluline on kudum panna õigesti kuivama, nii säilib kudumi õige vorm. Ärge pange märga kudumit rippuma, see võib ta välja venitada. Rullige märg kudum kuiva rätikusse kergelt pressides. Asetage kudum kuivama tasasele pinnale kas maha kuiva rätiku peale või pesurestile. Kuivama pannes alati vormige ja siluge kudumit.

Kuidas hoiustada kudumit?

Villased kudumid on õrnad ning neid tuleks hoiustada kokku volditult jahedas ja kuivas kohas riiulis. Vältige kudumite riputamist riidepuudele, kuna see võib põhjustada kudumi välja venimist.

Kas kudumeid võib aurutada?

Rõivaauruti on kudumi värskendamisel parim viis ja see on suurepärane võimalus värskendada oma villaseid kudumeid hooajalise pesu vahel. Aurutamist saab kasutada kortsude, halva lõhna, pinnapealse mustuse ja bakterite eemaldamiseks. Auru soojus ja niiskus lõdvestavad kudumit, tasandades kortsud ja voltimisest tekkinud ebatasasused. Asetage oma rõivas triikimislauale või mõnele muule kuumakindlale pinnale ja hoidke aurutit või triikrauda sellest umbes tolli kõrgusel, kui auru juhite. Soovitame esmalt katsetada väikesel alal. Ärge laske aurutil kokku puutuda kangaga, vastasel juhul võib see kudumit põletada. Kuni kangas on soe ja niiske, kasutage seda oma kätega silumiseks ja kuju muutmiseks vastavalt oma maitsele. 

Kuidas kaitsta kudumeid koide eest?

Hoiustades kudumeid kapis, jätke nende vahele ruumi, kuna tihedalt pakitud rõivad loovad koidele soodsa õhkkonna. Kuivatatud seedri või lavendli asetamine kappi võib samuti aidata kudumeid koide eest kaitsta. Kui plaanite suvekuudeks kudumid ära pakkida, ärge unustage neid aeg-ajalt välja võtta, õrnalt raputada ja tuulutada.

Kudumil tuli lõngaots välja, mida teha?

Mõnikord võib juhtuda, et kudum jääb ehte või mõne muu teravama eseme taha kinni ning lõngaots tuleb välja. Kui nii juhtub, saab selle hõlpsalt näiteks heegelnõelaga rõiva sisse peitu tõmmata või kangast üles/alla ja küljele venitades algsesse asukohta tagasi venitada. Vältige liiga tugevat tõmbamist, muidu võib lõng puruneda. Kui tunnete, et enda jõud ei käi tekkinud vea parandamisest üle, võtke julgelt meiega ühendust ning me aitame teil veninud lõngaotsa tagasi algsele kujule tõmmata. 

Kui kudum muutub topiliseks?

Toppide teke on villaste toodete puhul loomulik. Vill pehmeneb iga kandmisega ning see on villale omapärane kui hõõrdumise tagajärjel tekivad pisikesed topid, näiteks kottide või vöödega kokkupuutel. Seda saab vältida näiteks kui kudumit mitte kanda koos toodetega või materjalidega, mis tekitavad hõõrdumist. Oluline on mõista, et toppide teke ei tähenda villa halba kvaliteeti. Vaatame asja positiivse nurga alt, tegelikult lisab see tootele mõningat naturaalset eripära. Tänapäeval on leiutatud ka suurepärased topieemaldajad, mis aitavad toote pinnalt toppe eemaldada. Topieemaldajat tuleb kasutada ettevaatlikult ja õrnalt tasasel pinnal. Seda ei tohi suruda tugevalt vastu kudumit, kuna see võib kahjustada kudumit

Kudumi hooldus teenusena

Kui tunned, et kodune kudumi hooldamine käib üle jõu ja soovid hoida kokku aega, siis anna meile sellest teada. Pakume Ärni Blum kudumitele hooldust ka teenusena. Vaata lisa siit: https://arniblum.com/kudumite-hooldus/.

Meie kudumid on loodud selleks, et sinu pehme nahk peaks vastu krõbedale skandinaavia ilmale!

Võta meiega ühendust

You don't have permission to register